Sposób przygotowania

  1. Używając temperówki* do warzyw, stwórz wybrany przez siebie rozmiar wstążek obierając cukinię, aż do nasion (środek jest odrobinę gorzki, więc możesz ominąć tę część)
  2. Cukinię oprósz solą i dodaj oliwę z oliwek, następnie delikatnie wmasuj w makaron i odstaw w misce na bok.
  3. Pozostałe składniki zblenduj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Blender ustaw na pulsowanie lub małe obroty, będzie Ci łatwiej kontrolować konsystencję. Oliwki i suszone pomidory powinny nadać słony smak do sosu, lecz jeśli trzeba dodaj odrobinę soli morskiej.
  4. Makaron serwuj polany kilkoma łyżkami sosu.
Pozostały sos może być przechowywany w lodówce przez ok 5 dni. Sos może być stosowany do makaronów, pizzy lub jako dip. *obieraczka typu julienne

Inne przepisy

Bez glutenu

Bez nabiału

Wegański

Dip zielonej bogini

Wypełniony witaminami, przypominający guacamole dip, przygotowany z użyciem awokado, ziół oraz Good Green Stuff. Doskonały do maczania warzyw, krakersów lub tacos, ale także w formie smarowidła do kanapek.

Zobacz

Bez glutenu

Bez cukru

Frittata z cukinią i suszonymi pomidorami

Ta pyszna włoska frittata jest wypełniona zarówno proteinami, jak i smakiem – po co rezygnować z jednego kosztem drugiego? Świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację. Możesz jeść ją na ciepło lub na zimno, bo doskonale się przechowuje.

Zobacz

Bez glutenu

Bez nabiału

Wegański

Kremowy koktajl „Zielona proteina”

Świetny sposób na poprawienie odporności w sezonie zimowym! Ten pyszny bezmleczny koktajl zawiera wszystkie witaminy, minerały i wartości odżywcze, abyś czuł się świetnie nie zważając na pogodę. Awokado jest wypełnione zdrowym tłuszczem, wapniem oraz witaminami, a jego cudowna kremowa konsystencja sprawia, że napój nabiera niezwykle przyjemnej aksamitności i gęstości.

Zobacz