Sposób przygotowania

  1. Używając temperówki* do warzyw, stwórz wybrany przez siebie rozmiar wstążek obierając cukinię, aż do nasion (środek jest odrobinę gorzki, więc możesz ominąć tę część)
  2. Cukinię oprósz solą i dodaj oliwę z oliwek, następnie delikatnie wmasuj w makaron i odstaw w misce na bok.
  3. Pozostałe składniki zblenduj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Blender ustaw na pulsowanie lub małe obroty, będzie Ci łatwiej kontrolować konsystencję. Oliwki i suszone pomidory powinny nadać słony smak do sosu, lecz jeśli trzeba dodaj odrobinę soli morskiej.
  4. Makaron serwuj polany kilkoma łyżkami sosu.
Pozostały sos może być przechowywany w lodówce przez ok 5 dni. Sos może być stosowany do makaronów, pizzy lub jako dip. *obieraczka typu julienne

Inne przepisy

Bez glutenu

Bez cukru

Frittata z cukinią i suszonymi pomidorami

Ta pyszna włoska frittata jest wypełniona zarówno proteinami, jak i smakiem – po co rezygnować z jednego kosztem drugiego? Świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację. Możesz jeść ją na ciepło lub na zimno, bo doskonale się przechowuje.

Zobacz
Proteinowe TACOS

Lubicie meksykańską kuchnię, ale boicie się, że nie spełnia ona Waszych wymagań dietetycznych? Nasze tacos są naładowane białkiem niczym najlepszy stek, a przy tym tak elastyczne, że utrzymają w sobie nawet najbardziej finezyjne nadzienia. Dodaliśmy do nich mąki z tapioki jako opcję bezglutenową, jednak możecie zastąpić ją dowolną mąką – i tak wyjdą doskonale!

Zobacz