Ingredients

  • 2 jaja
  • 240 ml mleka roślinnego (opcja bezmleczna, ale z mleka zwierzęcego też się uda)
  • 1 łyżka oleju z awokado (lub innego oleju roślinnego o neutralnym smaku)
  • 2 miarki Nuzest Clean Lean Protein o smaku naturalnym
  • 90g mąki z tapioki (lub jakiekolwiek, jeśli nie martwicie się glutenem)
  • 3 łyżki mąki kokosowej lub innej mąki z orzechów lub ziaren (podnosi wartość odżywczą)
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej średnią patelnię – powinna być ciepła, ale nie gorąca.
  2. W międzyczasie włóż wszystkie składniki do wysokoobrotowego blendera w podanej wyżej kolejności. Miksuj na średnich obrotach do momentu uzyskania gęstej, gładkiej masy.
  3. Wylewaj masę na patelnię i poruszaj nią, aby wyrównać grubość placka. Wielkość placuszków zależy od Ciebie.
  4. Po 2-3 minutach, kiedy na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przekręć placki na drugą stronę.
  5. Smaż kolejne kilka minut (4 – 5) aż zaczną się złocić.
  6. Przełóż na talerz, wypełnij czymś zdrowym i pysznym (Awokado? Warzywa? Hummus?). A teraz – JEDZ!

Inne przepisy

Bez glutenu

Bez nabiału

Wegański

Kremowy koktajl „Zielona proteina”

Świetny sposób na poprawienie odporności w sezonie zimowym! Ten pyszny bezmleczny koktajl zawiera wszystkie witaminy, minerały i wartości odżywcze, abyś czuł się świetnie nie zważając na pogodę. Awokado jest wypełnione zdrowym tłuszczem, wapniem oraz witaminami, a jego cudowna kremowa konsystencja sprawia, że napój nabiera niezwykle przyjemnej aksamitności i gęstości.

Zobacz

Bez glutenu

Bez cukru

Frittata z cukinią i suszonymi pomidorami

Ta pyszna włoska frittata jest wypełniona zarówno proteinami, jak i smakiem – po co rezygnować z jednego kosztem drugiego? Świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację. Możesz jeść ją na ciepło lub na zimno, bo doskonale się przechowuje.

Zobacz